De meest kansrijke banen in duurzaamheid
April 2024
door Eva Haanraadts
De afgelopen tijd klinkt onze boodschap, om de transitie naar duurzaamheid te versnellen door de juiste mensen op de juiste plek te zetten, steeds luider.
De afgelopen tijd zijn er meerdere boeken verschenen over dit onderwerp, zoals de boeken ‘Duurzame ambitie‘ van Mark Siegenbeek van Heukelom en Marnix Kluiters en ‘En nu dan‘ van Ariane Roos en Joris van Zoelen. Beide boeken gaan over hoe je met jouw werk kunt bijdragen aan de transitie naar duurzaamheid. En in het nieuwe boek van Rutger Bregman, ‘Morele ambitie‘, pleit hij voor morele ambitie als medicijn voor de verspilling van talent.
We nemen je graag mee om te laten zien waarom ook jij, ongeacht je kennis en ervaring, een cruciale rol speelt op de arbeidsmarkt om de transitie naar duurzaamheid te versnellen.
Pak je rol in de transitie naar duurzaamheid
In het boek ‘Morele Ambitie’ betoogt Bregman dat talenten op verschillende manieren worden verspild. Veel mensen blijven vastzitten in saaie, nutteloze, of ‘bullshit’ banen, zoals ze die zelf omschrijven.
Volgens Bregman zou het lonend zijn als mensen hun cynisme achterwege laten, hoop koesteren, en zich realiseren dat ze al hun werkuren kúnnen wijden aan het aanpakken van de grootste wereldproblemen, zoals klimaatverandering.
Stel je eens voor: wat als we al die werkweken (een gemiddelde carrière duurt 80.000 uur) zouden besteden aan zinvolle inspanningen? Misschien dat je daar ook wel anderen mee kunt inspireren. Volgens Bregman werkt verzet namelijk besmettelijk. In zijn boek pleit hij ervoor om onze ideeën over succes te veranderen.
Je doet dus niet het goede omdat je een goed mens bent, maar je wordt een goed mens, omdat je het goede doet. Dit roept echter wel de vraag op: hoe ontdek je dan wélke baan het meest bijdraagt aan dit beoogde doel en je dit ‘goede’ kunt gaan doen?
Niet alleen Bregman, maar ook Mark Siegenbeek van Heukelom en Marnix Kluiters pleiten in hun boek ‘Duurzame Ambitie’ voor het maken van impact met je carrière. In dit boek stellen ze de lezer een aantal prikkelende vragen die kunnen helpen om te ontdekken met welke baan jij het meest kan bijdragen.
Twee vragen daarvan zijn specifiek bij mij blijven hangen.
Namelijk de vraag of je werk in lijn is met je geweten? En de vraag of je voor jezelf een ambitie hebt geformuleerd voor je loopbaan die richting geeft en het gevoel geeft dat je aan de juiste kant van de geschiedenis zult staan?
Vragen die stof geven tot nadenken.
Zelf kon ik gelukkig opgelucht ademhalen bij het beantwoorden van deze vragen. Hoewel ik in mijn werk misschien geen ’tastbare’ positieve impact maak, helpen wij als Sustainable Talent wel ándere mensen in hun kracht te zetten met als resultaat dat meer mensen in duurzaamheid (kunnen) werken. Een gegeven wat zeker bijdraagt aan mijn eigen werkgeluk.
Update over de duurzame arbeidsmarkt
Tot slot, wij krijgen regelmatig de vraag wat momenteel de meest kansrijke duurzame banen zijn. In een recent verschenen persbericht van Randstad zijn de 45 meest kansrijke beroepen van 2024 uitgelicht. Hierin zien we duurzaamheid ook een steeds grotere rol spelen.
Zo blijft de rol van adviseur duurzaamheid of projectleider milieu ook de komende jaren een belangrijke rol spelen. We zien dat het datastuk alsmaar belangrijker wordt, zeker nu met de CSRD wetgeving en rapportages. Hier liggen dus veel ontwikkelkansen voor professionals die zich hier (meer) mee bezig willen gaan houden.
Ook blijft de arbeidsmarktkrapte in de zorg en bouw groot. In beide sectoren dient nog veel te gebeuren op het gebied van verduurzaming.
Per sector zijn er nog steeds oneindig veel mogelijkheden, met verschillende rollen binnen verschillende organisaties. Mijn tip? Zoek niet alleen uit wat de visie en missie zijn van organisaties binnen de thema’s die jou aanspreken (dat hoeft natuurlijk niet in de zorg of bouw te zijn), maar bekijk ook hun strategie en verdienmodel. Wat is de dienst of het product dat ze leveren? Zitten ze in het speelveld waarin jij jezelf ziet werken? Hoe komen ze aan hun inkomsten?
Binnen elke sector zijn er allemaal verschillende rollen en die vragen allemaal andere competenties en ervaringen.
Het loont ook echt om hier zelf onderzoek naar te doen. Dit klinkt niet als het allerleukste, maar het brengt je wel verder en dichterbij die duurzame droombaan. Dit helpt je ook beter de brug te slaan tussen wat jij kan en wat de werkgever nodig heeft en dit kun je weer benoemen in je sollicitatiebrief of tijdens een kop koffie.
Mocht je nog beter willen leren hoe je dit onderzoek het beste aan kunt pakken EN daarna ook de aansluiting te vinden met werkgevers naar wens, dan kunnen wij je verder helpen.
Mocht je nou naar aanleiding van deze e-zine eens willen sparren met vragen over de duurzame arbeidsmarkt, het aanbrengen van focus of het maken van een volgende stap, dan is dat mogelijk middels een strategische sessie.
Wil je nog beter leren hoe je een werkgever en jezelf als professional kunt analyseren en op basis daarvan een Perfect Pitch kunt bouwen? Dit leer je onze tweedaagse training ‘Versterk je duurzaam leiderschap’. Voor de professional die nu écht werk wil maken van een baan in duurzaamheid.