FutureProof heldenreis in 12 stappen

FutureProof heldenreis in 12 stappen

De 12 stappen van jouw reis als  “Future Proof ” held

Veel huidige loopbaanvragen, o.a. naar boven gekomen door de disruptie van Covid19, de klimaatproblematiek en de economische crisis, gaan over hoe de toekomst van je werk zal zijn. Gaan we allen voortaan thuiswerken? Hoe ga ik met mijn collega’s en partners samenwerken? Hoe ga ik mijn werk-privé balans inrichten? En hoe ga ik mijn werk weer relevant(er) krijgen?

Geïnspireerd op het storytellingsmodel van Joseph Campbell presenteren we de 12 stappen van de “FutureProof” heldenreis.

 

Waarschijnlijk lees je deze tekst omdat je het gevoel hebt dat je werk verandering nodig heeft. Dat jij verandering nodig hebt.  Stap 1 en Stap 2 van de reis van de held heb je dus al uitgevoerd. Gefeliciteerd! Je bent je bewust van je stresspunten. 😊 Dat geeft ruimte om tot verandering te komen.

Eigenlijk ben je bij stap 3: je denkt dat er geen ruimte is voor verandering. Je wordt opgeslokt door continu online sessies, het is al hard werken om überhaupt bij te blijven. Misschien denk je: er is nu geen tijd om te werken aan wat ik belangrijk vind. Het is al erg genoeg zo… Maar je weet ook dat het zo niet langer kan. 

Maar wat kan je er aan doen? Niets? Houdt Corona jou in de greep?  Is dat zo? Of is er wél wat op te pakken?

Wat kan je wel, in deze “tussentijd”? Wat heb je eerst nodig? En daarna, wat zijn de vervolgstappen? 

Wat kan jij doen om FutureProof uit deze, niet alleen gezondheidscrisis, maar ook (nog even voortdurende) economische crisis te komen?

Stap 3. De Weigering.

Denk je: dit gaat me nooit lukken?  Een wijze les die we zijn tegengekomen, is:  “De kaart is niet het gebied”. Wat we daarmee bedoelen: de werkelijkheid blijkt groter, ingewikkelder en complexer dan de kaart die we hebben meegekregen.  

Wat zorgt ervoor dat het je nu niet lukt om in beweging te komen? Wie of wat zijn de “drempelbewakers” die voorkomen dat je je vrijmaakt uit deze situatie? Of, om in de metafoor van de kaart te blijven: hoe kunnen we jouw kaart vergroten? Dit onderzoeken we in een Quickscan.

Stap 4: Ontmoeting met de mentor.

Wie vertegenwoordigt jouw potentiële toekomst? Misschien is het Boyan Slat (van de Ocean Clean UP), misschien is het een politiekleider, misschien is het een kennis, misschien zelfs één van je kinderen. Mentoren ontmoet je overal.

Mensen helpen je om jouw carrièrepad te belopen. Wij kunnen je helpen met het inzichtelijk maken van je kwaliteiten, talenten en drijfveren. Waarom had je voor deze baan gekozen?

Natuurlijk weet je het meeste wel maar soms moet alles even opgepoetst worden. We kunnen je helpen naar binnen te keren om antwoord te geven op de vraag “wat wil ik” en “wat mag ik“.

Je kunt de ballast van corona, van het verlies van de kwaliteit  van werk, achter je laten en je kijkt op een positieve manier vooruit.

Stap 5: De drempel over.

Je gaat, voorzichtig, kijken welke mogelijkheden er voor jou zijn in de toekomst. Bij je huidige werkgever. Je werk komt er sowieso anders uit te zien. Hoe zou jij het willen inrichten? Meer samenwerken met een andere afdeling? Met externe organisaties? Of zelfs werken ín een andere organisaties?

Stap 6: Beproeving: uitdagingen en verleidingen.

Je gaat de nieuwe wereld verkennen. Je brengt de theorie in de praktijk. Dat gaat niet vanzelf. Je komt uitdagingen tegen (hoe bouw ik overzicht van mogelijkheden, hoe kom ik in contact met andere professionals?) en ook verleidingen: hoe zou het zijn als je wél kennis kunt maken met een geïnspireerde communityHoe zou het zijn als je steun en oplossingen weet te vinden? Hoe zou het zijn als je buddy’s hebt, en je ambities deelt met anderen?

Wij helpen je bij het maken van deze praktische vertaalslag. Samen zorgen we ervoor dat je een concreet plan van aanpak hebt om mee aan de slag te gaan en weet hoe je dit kunt doen. Samen met Tanja Vos van EnGroei helpen we je met een Structuurboost aan tools en technieken om snel vooruit te komen. Daar sta je bij de uitvoering ook niet alleen in: regelmatig vindt er een check-in plaats, waarmee we jou kunnen helpen om jouw plan ook écht te implementeren.

Welke beproevingen denk jij tegen te komen? Leuk als je reageert naar mij: annick@sustainabletalent.nl


Stap 7: De donkerste diepten.

Een held in een avontuur is pas een held als het niet duidelijk is óf het zal slagen. De reis van jou is niet gemakkelijk: je komt jezelf, je onzekerheid en twijfels ook tegen. Deze herkennen en erkennen we. We koppelen ze los van jou als persoon, kijken ernaar, en door ze van ons als persoon los te koppelen, kunnen we ze neutraler behandelen en achter ons laten.

Stap 8: De grote finale.

Als je integraal kijkt, naar je kwaliteiten (en valkuilen), naar je drijfveren en ambities (en onzekerheden). En ook naar je omgeving (de belangen van de werkgever), weten we hoe we het spel kunnen spelen. Alleen dan kan je écht een carrière stap maken. En we bereiden alles met je voor. Staan naast je in deze finale.

Stap 9: Overwinning en beloning.

Hoe zou het zijn als jouw missie slaagt? Als je én je beter voelt, trots na een werkweek én weet dat je je professionele kwaliteiten hebt ingezet. Bij een organisatie die er ook dankbaar voor is? Hoe zou dat voelen?

Stap 10: Transformatie, dood en wedergeboorte.

Je gaat nu afscheid nemen van je oude gedachten, je oude gewoonten. En je gaat nieuwe aannames, nieuw gedrag en kennis tot je nemen en laten groeien. Je nieuwe carrière fase is begonnen.

Stap 11: Verzoening.

Een held kijkt ook vaak terug naar zijn/haar oude situatie en accepteert de situatie dat hij zo is geweest. Je moest even een dal door, om eruit te komen en jezelf beter te maken. Je verzoent je met het feit dat je dat dal hebt (moeten) ervaren.

Stap 12: Terugkeer met een geschenk.

Na de verzoening is de held vaak ook gul. En gunt hij/zij zijn oude omgeving om mee te transformeren.

Na deze stappen heb je je carrière succesvol Future Proof gemaakt, ook in de permanente uitdagingen die corona ons heeft gebracht. 

 

Wil je verkennen hoe jouw FutureProof heldenreis eruit ziet?

Boek hier de eerste Quickscan van 45 minuten.