Stories

Stories

Laat je inspireren door deze persoonlijke verhalen

Doen wat je leuk vindt klinkt zo makkelijk. Maar hoe vind je een baan die daarbij past? En weet je wel waar je goed in bent en wat je wilt? Deze Sustainable Talents hebben gevonden wat ze zoeken. En daar ging heel wat aan vooraf. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Twee dingen. Eén: Ze willen werken in duurzaamheid. Twee: Hun zoektocht begint bij talentscout Annick Schmeddes. 

Lees de persoonlijke verhalen van onze Sustainable Talents en laat je inspireren om ook de stap te zetten om je hart te volgen!

Nicole Schaffroth: een spannende uitdaging

Zorg dragen, dat producten zodanig worden ontworpen dat ze gedurende hun levenscyclus het milieu zo min mogelijk belasten –  dat was de missie die ik voor mezelf had geformuleerd en die de leidraad was voor mijn studie en carrière. In mijn laatste baan als Manager Sustainability bij Cradle-to-cradle koploper Desso kon ik me op dit gebied volop uitleven en vooral veel inhoudelijke kennis opbouwen. Na tien jaar was het tijd om me verder te ontwikkelen. Ik verlangde naar een uitdaging en wilde vooral mijn vaardigheden op gebied van verandermanagement verder ontwikkelen. 

Annick heeft mij hierin geholpen te begrijpen wat me drijft, maar ook wat mijn marktwaarde is, welk bedrijf bij me past en welke competenties daadwerkelijk onderscheidend zouden kunnen zijn. In het sollicitatie proces hielp ze me reflecteren, keuzes maken en de goede vragen te formuleren.  Het werkveld “Sustainabilty” is nog relatief jong en in ontwikkeling. Er zijn amper geplaveide paden en het is voor werkgevers vaak ook nog een zoektocht naar de juiste competenties. Naast haar ervaring met loopbaanbegeleiding kent Annick het werkgebied ook inhoudelijk. Dat maakt haar voor beide kanten een waardevolle partner.  

Zo ben ik nu bij HES International terecht gekomen, een operator van 18 bulkterminals, waarvan 4 in de haven van Rotterdam. Voor HES mag ik een duurzaamheidsstrategie van grond af aan te helpen opbouwen. Voor de achtergrond van de energietransitie en een zich sterk veranderende markt, is dit een spannende uitdaging

Als tip raad ik Sustainable Talents goed te kijken naar de gevraagde competenties. In vacatureteksten worden vaak meerdere competenties gevraagd. Echter zijn ze niet alle even belangrijk. Om te begrijpen welke essentieel zijn, is het nodig jezelf te verdiepen in het business-model van de werkgever. Het was verrassend voor mij om te ervaren dat dit model ook bij niet-commerciële organisaties en ideële banen toepasbaar is. 

Marjolein Bot: een mooie switch

Na jaren consultancy in Nederland en daarbuiten en een aantal jaren bij Shell besloot ik in 2017 een sabbatical te nemen en voor een rol te gaan die meer direct een bijdrage levert aan oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. 

Geïnspireerd door een aantal ontmoetingen en gesprekken, kwam ik de vacature bij de Amsterdam Economic Board tegen voor een Programmamanager Energietransitie. Ik wist dat de switch van internationale rollen in de corporate wereld naar een netwerkorganisatie als de Amsterdam Economic Board groot zou zijn en ik zocht een sparringspartner om mijn sollicitatie voor te bereiden. Zo kwam ik bij Sustainable Talent en schreef ik mijn in voor de workshop Match met de Markt. Eigenlijk had ik verwacht dat ik gescand zou worden op duurzaamheidskennis, maar Annick en haar team keken naar de rol en belangen van de Amsterdam Economic Board en hoe ik daar zou passen. Samen hebben we mijn brief en CV passend gemaakt. En met succes, want ik ben in 2018 gestart en werk ik er nog steeds met veel plezier. 

Ondertussen ben ik Lead Energie bij de Board en werken we met partners uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen aan concrete initiatieven om beweging te creëren in de energie-transitie. Op weg naar CO2 neutrale industrie, emissievrije mobiliteit, met behoud van schaarse grondstoffen in de metropoolregio Amsterdam. Het is mooi om te werken aan een duurzame toekomst voor nieuwe generaties.

Mijn belangrijkste tip aan andere professionals, die wellicht nu nog niet werken in duurzaamheid, maar die ambitie wel hebben is: laat je niet tegenhouden als je nog niet alles weet. Zoals Pipi Langkous zei: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.

Tanja Vos –  van Project manager bij Majorel Benelux naar duurzaam zelfstandig ondernemer bij &Groei.

Reorganisatie

Toen ik na 11 jaar te horen kreeg dat ik vanwege een reorganisatie mijn baan zou verliezen, ben ik begonnen met het Your Future Proof Career traject van Sustainanble Talent.

 

Als medeoprichter van de zwerfafvalgroep Venlo Schoon was het wel duidelijk dat ik “iets” in duurzaamheid wilde gaan doen. In plaats van eindeloos te zoeken naar DE perfecte baan heb ik hem zelf gecreëerd door mijn eigen bedrijf op te starten. 

 

Zelfstandig ondernemer

Your Future Proof Career heeft mij meer duidelijkheid gebracht over de grote duurzame wereld en waar ik mijzelf daarin zie. Welke organisaties en bedrijven me aanspreken. En welke ook absoluut niet. Mede dankzij de persoonlijke coaching in het traject heb ik deze stap naar het ondernemerschap durven te zetten. De groep waar ik in zat was ook echt super. Ik heb zoveel leuke mensen ontmoet en het is mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen pad naar een duurzame baan bewandeld.

 

Als Business Organizaing Expert bij &Groei help ik nu ‘green minded’ ondernemers en organisaties om hun doelen te bereiken via het slimmer plannen en organiseren van hun werk. Ideeën om te zetten naar plannen en concrete resultaten. En die impact te maken die ze voor ogen hebben. Want hoe succesvoller zij zijn, hoe duurzamer onze wereld is. Dát is mijn uiteindelijke doel.

Reflecteer
Ik kan iedereen aanraden om de tijd te nemen om stil te staan bij wie je bent en wat jij nu écht wilt. Wat is je kracht, wat wil je bereiken? Hoe zie jij je toekomst voor je?
Soms blijven we te lang hangen in een oude situatie waarvan je eigenlijk allang weet dat het je niet meer gelukkig maakt. Neem minstens 1x per jaar even de tijd om te reflecteren. Op basis hiervan kun je je doelen opnieuw bepalen en hier gericht naartoe werken.

Voor mij is &Groei dé plek waar ik mijn werkervaring als project manager en business organizer in kan zetten om de wereld een stukje schoner, groener en socialer te maken. Ik sta altijd open voor het leggen van nieuwe contacten, dus als je het leuk vindt om kennis te maken dan zie ik je berichtje graag verschijnen!  Je kan me altijd vinden via mijn website www.engroei.nl en op Instagram of Facebook via @engroei.


Susanne IJsenbrandt – Changemaker: van duurzame visie naar relevante impact

Sterk gemotiveerd om bij te dragen aan een betere en duurzamere wereld, zet Susanne graag haar kennis en vaardigheden in bij organisaties die hier aan (willen) werken.

Tijd voor iets nieuws

Het programma waaraan ik bijna 3 jaar lang had bijgedragen als MVO Adviseur was succesvol afgerond en er was geen functie in de organisatie beschikbaar die mij aansprak. Ik heb toen de tijd voor mezelf genomen om te bepalen wat ik nu eigenlijk echt wil doen.

Ik hinkte op twee gedachten: voor mijzelf beginnen of weer in dienst treden bij een organisatie. Om dit te onderzoeken ben ik in het VIP traject gestapt van Sustainable Talent. Tijdens de gesprekken met Annick hebben we laag voor laag afgepeld waar mijn interesse en mijn kracht ligt en toen kwam duidelijk naar voren dat ik mij prettiger beweeg in een corporate omgeving dan als zelfstandige.

Annick gebruikt doeltreffende werkmethoden en zet je uiteraard hard aan het (denk)werk. Wat ik ook prettig vond was dat we samen een paar oriëntatie/sollicitatie gesprekken hebben voorbereid. Daardoor kon ik  experimenteren met de manier waarop ik mij presenteer en welke vragen werken en welke niet.

Verschil maken

Het hele traject – VIP Individueel programma – heeft ervoor gezorgd dat ik steviger in mijn schoenen sta en beter kan duiden wat ik wel en niet belangrijk vind in mijn werk, waarmee ík het verschil maak en…. het belangrijkste, waar ik blij van word. Het advies wat ik kan geven is:  blijf trouw aan jezelf, volg je hart en bereid een gesprek altijd goed voor.

Felix Faassen – Codebase Steward bij Foundation for public code: van droom naar werkelijkheid.

Droom

Mijn droom is een wereld waarin technologie ons welzijn, ons gevoel van doelgerichtheid, democratie en ons vermogen om complexe wereldwijde uitdagingen aan te gaan ondersteunt. Een duurzame inclusieve economie waarin de planeet en het welzijn van dieren en mensen centraal staan.

Na 10 jaar als ondernemer gewerkt te hebben was ik toe aan iets anders. Maar hoe combineer je dat met mijn andere ambitie componist worden? Ik bleef er mee rondlopen en kwam niet in actie.
Sustainable Talent heeft mij geholpen om uit mijn hoofd te komen.

Het is heel erg fijn om te kunnen spiegelen met mensen die ook vanuit hun persoonlijke en professionele ervaring je kunnen coachen. Annick heeft mij fantastisch geholpen. Haar open en persoonlijke benadering en kritische vragen, gecombineerd met een solide proces hielpen mij om op zoek te gaan naar mijn kernwaarden. Wat zijn dingen die ik belangrijk vind, wat mist er in onze maatschappij, welke problemen en welke oplossingen zouden daar voor zijn? En hoe kun je dat combineren met andere ambities die je ook hebt?

Een goede basis

Als de basis helder is dan kun je vervolgens ook gestructureerd gaan zoeken naar werkgevers die bij je passen én wordt het ook makkelijker om te zien hoe jijzelf waarde kan toevoegen aan die bedrijven. Hetgeen je écht een voorsprong geeft in je sollicitatieproces. Andere professionals die in een vergelijkbare situatie zitten wil ik meegeven dat ze niet langer moeten twijfelen, mijmeren of analyseren. Als je het gevoel hebt dat er iets in je werk niet klopt, of denk je “dit is het niet maar wat dan wel?” Ga er dan mee aan de slag!
Wees niet bang om te veranderen en iets nieuws uit te proberen.

Het is oké als je het even niet weet, ook als je al veel werkervaring hebt en altijd al dacht te weten wat je zou moeten. Sta stil, stop met eindeloos zoeken op LinkedIn, haal diep adem en als het niet lukt bel Sustainable Talent. Investeer in een goede loopbaanbegeleiding. Het verandert echt je leven!

Brigitte Vlaswinkel – van Shell naar Oceans of Energy

Gelukkig van natuur

Ik houd enorm van de zee, de wind, de ruimte, de stilte. Dat is waar ik het meest gelukkig van word. Op een zeilboot op het water. Als kind zei ik dat ik bij Greenpeace wilde werken. Mijn studie Earth Science voelde dan ook als een logische keuze. Dat ik daarna een baan in duurzaamheid wilde, was ook duidelijk voor mij. Maar het liep anders. Een feit is vaak dat je toch op een ander pad terechtkomt. Zo werkt dat nu eenmaal.” Zo kwam ik bij Shell te werken. Het internationale karakter van Shell vond ik fantastisch. En voor een onderzoeker als ik lag daar een wereld aan data en mogelijkheden aan mijn voeten. Toch vond ik vanaf het begin de keuze voor Shell niet helemaal stroken met mezelf. Ik probeerde het goed te praten voor de buitenwereld, dacht ik. Maar het was goedpraten naar mezelf toe.

Geen match

Na een aantal jaar merkte ik dat mijn werk me te veel energie kostte. Het was tijd om energie te besparen, duurzamer om te gaan met m’n lichaam. Ik zag dat mijn werk niet matchte met wat ik in mijn hart het liefst wilde doen. Ik kwam mijn angst onder ogen om niet te durven veranderen.

Ik stapte uit m’n comfortzone door nieuwe mensen uit het duurzame veld te ontmoeten. In de avonden volgde ik Massive Online Open Courses, cursussen in duurzame topics. Ik wilde mezelf bijscholen en erachter komen wat ik interessant vind. Ik wilde het ook beter kunnen verwoorden naar anderen toe.

Ook deed ik vrijwilligerswerk naast m’n baan. Zo hielp ik bij het UNESCOIHE Waterinstituut in Delft. Dat was leerzaam omdat ik in een andere omgeving zag wat ik waard ben, wat ik was vergeten. Ik werd er gewaardeerd en dat gaf mij zelfvertrouwen. En dat had ik nodig om die stap te zetten. Het was ook goed voor mijn ervaring in de duurzame sector, voor mijn cv. En om mensen te overtuigen dat ik bereid ben de stap naar duurzaamheid te zetten.

Aan het eind van mijn proces heb ik advies gevraagd bij Sustainable Talent. Ik dacht dat ik nog niet zo ver was, maar ik kwam er daar achter dat ik er wel bijna was. Dat ik de juiste dingen heb gedaan. Sustainable Talent heeft geholpen om mijn gesprek goed voor te bereiden bij Oceans of Energy en een goed aanbod te doen aan deze start-up. Dat gaf mijn zelfvertrouwen een boost.

In balans

Bij Oceans of Energy zit ik helemaal op mijn plek. Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van drijvende zonnefarms op zee. Dat vind ik fantastisch. Het lijkt alsof alles wat ik gedaan heb in mijn leven nu samenkomt. Het heeft mij gebracht waar ik nu ben. Ik merk lichamelijk en geestelijk meteen het verschil. Wat het met mij doet nu ik doe waar ik achter sta. Het voelt als een wereld van verschil.

Paul Schoenmakers – Head of Impact bij Tony Chocolonely volgde het VIP traject bij Sustainable Talent.

De ongelijkheid in de wereld is enorm en we moeten het toch met z’n allen rooien op deze planeet. Ik ben me bewust van mijn bevoorrechte positie. Ik vind dat ik daar iets mee moet doen. Iemand die arm is zal brood op de plank verkiezen boven een bos laten staan. Ook al besef je dat het voor het grote geheel belangrijk is dat we bossen hebben om de luchtkwaliteit goed te houden. Ik wil graag werken aan een positieve vooruitgang, eerlijker delen is een goed begin.

Lange zoektocht

Ik heb lang gezocht naar deze droombaan. Ik heb heel wat dingen geprobeerd en dat was soms best een struggle. Ik heb ruim twee jaar de tijd genomen om de juiste baan te vinden. Ben op zoek geweest naar waar ik goed in ben en wat bij me past. Welke onderwerpen ik leuk vind en waar ik mezelf verder in wil ontwikkelen. Ik merkte al snel dat ik iets wil doen waar mijn passie ligt: de wereld een klein beetje beter en mooier maken.

Toen ik bij Buitenlandse Zaken zat heb ik met veel verschillende handelsketens te maken gehad. Ik zag daar wat de problemen waren en met welke oplossingen mensen daaraan werkten. Dat vond ik inspirerend en interessant op hoog strategisch en politiek niveau. Ik denk dat ik vanuit die positie een positieve, maar indirecte invloed had. Wat ik minder leuk vond was dat ik vrij ver weg stond van de resultaten die ik zo belangrijk vind. Ik wilde meer hands on en dicht op de bal spelen.

Minder werken

In mijn twee jaar durende zoektocht naar de juiste baan ben ik 10% minder gaan werken. Zo kon ik iedere week een halve dag besteden aan het zoeken naar ander werk. Het moeilijkste aan zo’n zoektocht is dat je niet weet wanneer je de baan vindt die je zoekt.

Op een gegeven moment ben ik erop gewezen dat deze rol eraan kwam bij Tony’s Chocolonely. Al heel snel voelde dat als een fantastische plek. Bij Tony’s maken we ons sterk voor slaafvrije chocolade. Niet alleen de onze, maar alle chocolade. Dat is niet eenvoudig. Wij halen onze cacao juist uit landen waar de problemen met kinderarbeid en slavernij groot zijn. We willen laten zien dat het ook dáár anders kan, zodat uiteindelijk iedereen het anders kan doen. We zorgen voor een positieve impact voor cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust. Met ons impactteam zijn we fulltime bezig om te kijken waar we resultaten boeken en hoe we verder kunnen verbeteren.

Tony’s groot maken

Ik hoop hier te kunnen groeien in mijn rol en met Tony’s naar een niveau toe te groeien waarop we internationaal het verschil maken. Tony’s is een transparant bedrijf, we laten zien hoe wij de problemen aanpakken. En we krijgen steeds meer inzicht in wat de resultaten daarvan zijn. Ik hoop dat ik later met trots terugkijk op het verschil dat we hebben gemaakt.