Jouw duurzame loopbaan: geen hogesnelheidslijn, maar een boemeltrein

Jouw duurzame loopbaan: geen hogesnelheidslijn, maar een boemeltrein

februari 2024
door Eva Haanraadts

De volgende stap in je duurzame loopbaan is spannend. Veel professionals denken al snel aan een complete life changing stap bij een nieuwe werkgever én in een andere rol. Daarna volgen er ook nog allerlei cruciale vragen zoals; bij welke werkgevers zou ik passen? Welke rol kan ik vervullen? Én natuurlijk de vraag, wil ik wel echt weg bij mijn huidige werkgever? Deze vragen, twijfels en keuzes begrijpen wij bij Sustainable Talent helemaal. 

Een tijdje geleden deelde ik een interessante column met een vriendin van mij. Zij bevindt zich momenteel in een fase waarin ze een volgende carrièrestap aan het verkennen is, maar niet zo goed weet hoe ze verder moet. In deze column deelt wiskundige Ionica Smeets een mooi metafoor voor dit probleem. Namelijk die van het heuvelklim-algoritme. Hieronder vind je twee foto’s van de hele column mocht je het interessant vinden om te lezen (en daaronder mijn eigen interpretatie).

Als ik de strekking van de column vrij zou vertalen, specifiek gericht op het zoeken naar een baan in duurzaamheid, kom ik uit op de volgende lessen.

Ten eerste lijkt het dat de loopbaan van inspirerende duurzame professionals als een mooi, logisch en samenhangend verhaal klinkt, terwijl dit in werkelijkheid vaak niet het geval is (geweest). Het leven is geen hogesnelheidslijn waar je door uitgestippelde mogelijkheden doorheen rijdt, maar eerder een boemeltreintje met veel tussenstations, waarbij je telkens zelf de keuze hebt om uit- of in te stappen. Het zijn juist deze bewuste keuzes van de tussenstations die, later misschien terugkijkend, jouw inspirerende duurzame loopbaan bepalen.

Een vraag die hieruit volgt is hoe weet je dan welke kant je op moet zodra je hebt besloten om uit te stappen? Hiervoor biedt Smeets het heuvelklim-algoritme als oplossing. 

In het kort kom het neer op het volgende; kijk of er vanaf waar je nu zit een stap omhoog mogelijk is en bedenk wat die stap omhoog zou kunnen zijn. Misschien kan dit al wel vanuit je huidige rol of is een stapje opzij bij een andere werkgever een betere oplossing. Ook vanaf daar zullen zich weer andere kleine stapjes in een andere richting aandienen.

Dus, samenvattend; begin met kleine stapjes, kijk of je in je huidige rol al kunt groeien en zo niet, jouw carrièrepad hoeft niet van het begin af aan een logisch samenhangend verhaal te zijn“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards”, zoals Steve Jobs ooit zei.

Die vriendin van mij was hier gelukkig voorlopig mee gerustgesteld. En ik hoop jij ook in jouw eigen (duurzame) zoektocht.

Het idee om ook binnen je huidige rol een stapje te maken is iets wat Sustainable Talent alleen maar toejuicht. Sustainable Talent onderscheidt namelijk vijf verschillende fases in de loopbaan van (duurzame) professionals, waaronder de fase groei(en) binnen je huidige baan. Ook zijn er de fases van het maken van een keuze en het aanbrengen van focus, onderzoek doenhet formuleren van de juiste pitch en het bouwen van een netwerk. Elke fase met hun eigen kansen én uitdagingen.

In deze blog hebben we al gezien dat groei ook een klein stapje vooruit kan betekenen in je huidige rol en dat er vandaar uit zich ook weer nieuwe mogelijkheden kunnen voordoen

Wil je ondersteuning bij jouw duurzame zoektocht? Kijk eens bij Sustainable Careers voor ons aanbod.