Stories

Laat je inspireren door deze persoonlijke verhalen; Doen wat je leuk vindt klinkt zo makkelijk. Maar hoe vind je een baan die daarbij past? En weet je wel waar je goed in bent en wat je wilt? Deze Sustainable Talents hebben gevonden wat ze zoeken. En daar ging heel wat aan vooraf. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Twee dingen. Eén: Ze willen werken in duurzaamheid. Twee: Hun zoektocht begint bij talentscout Annick Schmeddes. 

Lees de persoonlijke verhalen van onze Sustainable Talents en laat je inspireren om ook de stap te zetten om je hart te volgen!

Chantal Eschbach – “Ik maakte de switch van Marketeer naar Adviseur Duurzaamheid bij een gemeente.”

Als bedrijfskundige heb ik jarenlang gewerkt als business analist in de energie sector. In mijn laatste functie werkte ik als marketeer bij een waterbedrijf. Ik was in mijn privéleven steeds meer bewuste keuzes aan het maken voor duurzaamheid. Ik merkte dat ik in mijn baan ook een meer directe bijdrage wilde leveren aan duurzame transities. Ik wist dat ik professioneel een switch wilde maken naar en functie met meer duurzame impact. Ik wist alleen niet goed welke vacatures goed bij mij zouden passen qua werkervaring en ambitie. De training Your Future Proof Career was juiste keuze op het goede moment.

Van zoeken naar vinden
Ik was actief aan het zoeken en tijdens de training kreeg ik duidelijk zicht op wat ik nu echt wil en bevestiging wat ik in huis heb om een duurzame baan te vinden. Tijdens de eerste trainingsdag kreeg ik een goed overzicht van de markt; een goed beeld welke organisaties goed bij mij passen; van welke functies ik energie krijg; en de competenties ik daarvoor in huis heb. Ik kon hierdoor mijn sollicitatiebrief en de pitch helder formuleren. Bij de tweede trainingsdag had ik al de baan gevonden die goed bij mij past. Ik werk nu als Adviseur Duurzaamheid bij de gemeente Lansingerland. Ik kan in deze functie mijn ervaring met klantreizen actief toepassen voor het organiseren van bewonersparticipatie bij het aardgasvrij maken van woningen en diverse stakeholders activeren en motiveren om hun rol te pakken bij de energietransitie. Waarbij ook vraagstukken rondom energiearmoede een rol spelen.

De investering in de training Your Future Proof Career is voor mij meer dan waard geweest door:

  • het inzicht wat ik heb gekregen in de markt voor duurzame banen. Sustainable Talent kent de markt goed en geef je inzicht waar je het verschil kan maken.
  • de verhalen en ervaringen van anderen deelnemers. Wat je stimuleert bij het zetten van stappen en bieden een netwerk voor delen van ervaringen.
  • de nazorg die je krijgt tijdens de netwerkborrels.

Interview Lorea Bron: Als starter meteen aan de slag in een baan met impact en groeipotentie.

Na het afronden van haar studie Tourism, Society & Environment aan de Wageningen Universiteit wil Lorea Bron (25) het liefst zo snel mogelijk een duurzame baan vinden die past bij haar ambities en opleiding. Ze zoekt gericht en heeft diverse sollicitatiegesprekken, maar het lukt haar niet om aangenomen te worden. “Ik had weinig werkervaring en ik had in het buitenland een stage gedaan waardoor ik in Nederland geen goed netwerk had. Ik voelde mij onzeker over hoe ik nu die baan zou vinden op niveau die echt bij mij past. Mijn ouders hadden beide al een training gedaan bij Sustainable Talent en raadde mij aan om Your Future Proof Career te volgen. “

Als jongste in de groep was het in het begin even wennen. “Maar Annick heeft mij goed geholpen en creëerde een veilige omgeving om meer zicht te krijgen in wat ik nu echt wil en mijn eigen kwaliteiten. Ik merk dat ik qua zelfvertrouwen enorm ben gegroeid door de trainingen. Niet alleen door de vele handvaten die ik heb gekregen en de technieken die ik heb geleerd, maar ook vooral doordat ik door iedereen meteen serieus werd genomen. Hierdoor voelde ik me veel zelfverzekerder en beter voorbereid bij sollicitatiegesprekken. Ik denk ook dat ik mede hierdoor mijn huidige functie heb weten te bemachtigen, ondanks dat ik een starter ben.

Daarnaast is ook de sfeer in de groep mij echt bijgebleven. We leefden en dachten echt met elkaar mee, wat toch een speciale band creëerde: als ik nu op LinkedIn zie dat iemand een nieuwe, duurzame baan heeft gevonden dan juich ik ook echt voor die persoon!

Het belang van een goede pitch en een goede klik heeft ze ervaren tijdens haar sollicitatie bij de gemeente Rhenen. Na het eerste gesprek heeft ze meteen een klik en na het tweede gesprek wordt ze aangenomen op de functie van Beleidsadviseur Toerisme & Recreatie. Geen startersfunctie meer, maar een functie die goed past bij haar kwaliteiten en ambities.

“Wat ik leuk vind in deze functie is dat ik meewerk aan een visie voor de ontwikkeling van de toeristische sector waarbij de nadruk ligt op duurzame ontwikkeling. Zo ligt de focus niet alleen op economische groei, maar ook vooral op het vinden en behouden van een balans tussen toerisme, leefbaarheid en de natuur: enorm relevante vraagstukken in de huidige toeristenindustrie. Zo heb ik echt het gevoel dat ik in de praktijk iets bijdraag aan een duurzame toekomst voor Rhenen!”

Wat heeft de training mij gegeven:

  • Je bouw aan je zelfvertrouwen en word je bewust van je onbewuste competenties via coach en groepsleden.
  • Formuleer een goede pitch.
  • Solliciteren doe je zelf, met goede voorbereiding sneller resultaat.

Meer weten over ons Your Future Proof programma kijk dan snel op onze site.

Nicole Schaffroth: een spannende uitdaging

Zorg dragen, dat producten zodanig worden ontworpen dat ze gedurende hun levenscyclus het milieu zo min mogelijk belasten –  dat was de missie die ik voor mezelf had geformuleerd en die de leidraad was voor mijn studie en carrière. In mijn laatste baan als Manager Sustainability bij Cradle-to-cradle koploper Desso kon ik me op dit gebied volop uitleven en vooral veel inhoudelijke kennis opbouwen. Na tien jaar was het tijd om me verder te ontwikkelen. Ik verlangde naar een uitdaging en wilde vooral mijn vaardigheden op gebied van verandermanagement verder ontwikkelen. 

Annick heeft mij hierin geholpen te begrijpen wat me drijft, maar ook wat mijn marktwaarde is, welk bedrijf bij me past en welke competenties daadwerkelijk onderscheidend zouden kunnen zijn. In het sollicitatie proces hielp ze me reflecteren, keuzes maken en de goede vragen te formuleren.  Het werkveld “Sustainabilty” is nog relatief jong en in ontwikkeling. Er zijn amper geplaveide paden en het is voor werkgevers vaak ook nog een zoektocht naar de juiste competenties. Naast haar ervaring met loopbaanbegeleiding kent Annick het werkgebied ook inhoudelijk. Dat maakt haar voor beide kanten een waardevolle partner.  

Zo ben ik nu bij HES International terecht gekomen, een operator van 18 bulkterminals, waarvan 4 in de haven van Rotterdam. Voor HES mag ik een duurzaamheidsstrategie van grond af aan te helpen opbouwen. Voor de achtergrond van de energietransitie en een zich sterk veranderende markt, is dit een spannende uitdaging

Als tip raad ik Sustainable Talents goed te kijken naar de gevraagde competenties. In vacatureteksten worden vaak meerdere competenties gevraagd. Echter zijn ze niet alle even belangrijk. Om te begrijpen welke essentieel zijn, is het nodig jezelf te verdiepen in het business-model van de werkgever. Het was verrassend voor mij om te ervaren dat dit model ook bij niet-commerciële organisaties en ideële banen toepasbaar is. 

Marjolein Bot: een mooie switch

Na jaren consultancy in Nederland en daarbuiten en een aantal jaren bij Shell besloot ik in 2017 een sabbatical te nemen en voor een rol te gaan die meer direct een bijdrage levert aan oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. 

Geïnspireerd door een aantal ontmoetingen en gesprekken, kwam ik de vacature bij de Amsterdam Economic Board tegen voor een Programmamanager Energietransitie. Ik wist dat de switch van internationale rollen in de corporate wereld naar een netwerkorganisatie als de Amsterdam Economic Board groot zou zijn en ik zocht een sparringspartner om mijn sollicitatie voor te bereiden. Zo kwam ik bij Sustainable Talent en schreef ik mijn in voor de workshop Match met de Markt. Eigenlijk had ik verwacht dat ik gescand zou worden op duurzaamheidskennis, maar Annick en haar team keken naar de rol en belangen van de Amsterdam Economic Board en hoe ik daar zou passen. Samen hebben we mijn brief en CV passend gemaakt. En met succes, want ik ben in 2018 gestart en werk ik er nog steeds met veel plezier. 

Ondertussen ben ik Lead Energie bij de Board en werken we met partners uit het bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen aan concrete initiatieven om beweging te creëren in de energie-transitie. Op weg naar CO2 neutrale industrie, emissievrije mobiliteit, met behoud van schaarse grondstoffen in de metropoolregio Amsterdam. Het is mooi om te werken aan een duurzame toekomst voor nieuwe generaties.

Mijn belangrijkste tip aan andere professionals, die wellicht nu nog niet werken in duurzaamheid, maar die ambitie wel hebben is: laat je niet tegenhouden als je nog niet alles weet. Zoals Pipi Langkous zei: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.

Tanja Vos –  van Project manager bij Majorel Benelux naar duurzaam zelfstandig ondernemer bij &Groei.

Reorganisatie

Toen ik na 11 jaar te horen kreeg dat ik vanwege een reorganisatie mijn baan zou verliezen, ben ik begonnen met het Your Future Proof Career traject van Sustainanble Talent.

Als medeoprichter van de zwerfafvalgroep Venlo Schoon was het wel duidelijk dat ik “iets” in duurzaamheid wilde gaan doen. In plaats van eindeloos te zoeken naar DE perfecte baan heb ik hem zelf gecreëerd door mijn eigen bedrijf op te starten. 

Zelfstandig ondernemer

Your Future Proof Career heeft mij meer duidelijkheid gebracht over de grote duurzame wereld en waar ik mijzelf daarin zie. Welke organisaties en bedrijven me aanspreken. En welke ook absoluut niet. Mede dankzij de persoonlijke coaching in het traject heb ik deze stap naar het ondernemerschap durven te zetten. De groep waar ik in zat was ook echt super. Ik heb zoveel leuke mensen ontmoet en het is mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen pad naar een duurzame baan bewandeld.

Als Business Organizaing Expert bij &Groei help ik nu ‘green minded’ ondernemers en organisaties om hun doelen te bereiken via het slimmer plannen en organiseren van hun werk. Ideeën om te zetten naar plannen en concrete resultaten. En die impact te maken die ze voor ogen hebben. Want hoe succesvoller zij zijn, hoe duurzamer onze wereld is. Dát is mijn uiteindelijke doel.

Reflecteer
Ik kan iedereen aanraden om de tijd te nemen om stil te staan bij wie je bent en wat jij nu écht wilt. Wat is je kracht, wat wil je bereiken? Hoe zie jij je toekomst voor je?
Soms blijven we te lang hangen in een oude situatie waarvan je eigenlijk allang weet dat het je niet meer gelukkig maakt. Neem minstens 1x per jaar even de tijd om te reflecteren. Op basis hiervan kun je je doelen opnieuw bepalen en hier gericht naartoe werken.

Voor mij is &Groei dé plek waar ik mijn werkervaring als project manager en business organizer in kan zetten om de wereld een stukje schoner, groener en socialer te maken. Ik sta altijd open voor het leggen van nieuwe contacten, dus als je het leuk vindt om kennis te maken dan zie ik je berichtje graag verschijnen!  Je kan me altijd vinden via mijn website www.engroei.nl en op Instagram of Facebook via @engroei.

Susanne IJsenbrandt – Changemaker: van duurzame visie naar relevante impact

Sterk gemotiveerd om bij te dragen aan een betere en duurzamere wereld, zet Susanne graag haar kennis en vaardigheden in bij organisaties die hier aan (willen) werken.

Tijd voor iets nieuws

Het programma waaraan ik bijna 3 jaar lang had bijgedragen als MVO Adviseur was succesvol afgerond en er was geen functie in de organisatie beschikbaar die mij aansprak. Ik heb toen de tijd voor mezelf genomen om te bepalen wat ik nu eigenlijk echt wil doen.

Ik hinkte op twee gedachten: voor mijzelf beginnen of weer in dienst treden bij een organisatie. Om dit te onderzoeken ben ik in het VIP traject gestapt van Sustainable Talent. Tijdens de gesprekken met Annick hebben we laag voor laag afgepeld waar mijn interesse en mijn kracht ligt en toen kwam duidelijk naar voren dat ik mij prettiger beweeg in een corporate omgeving dan als zelfstandige.

Annick gebruikt doeltreffende werkmethoden en zet je uiteraard hard aan het (denk)werk. Wat ik ook prettig vond was dat we samen een paar oriëntatie/sollicitatie gesprekken hebben voorbereid. Daardoor kon ik  experimenteren met de manier waarop ik mij presenteer en welke vragen werken en welke niet.

Verschil maken

Het hele traject – VIP Individueel programma – heeft ervoor gezorgd dat ik steviger in mijn schoenen sta en beter kan duiden wat ik wel en niet belangrijk vind in mijn werk, waarmee ík het verschil maak en…. het belangrijkste, waar ik blij van word. Het advies wat ik kan geven is:  blijf trouw aan jezelf, volg je hart en bereid een gesprek altijd goed voor.

Van sieraden
inkopen in het Verre Oosten tot energieadviseur

Ruim 16 jaar werkte Pauline Grootveld als sieraden inkoper/styliste, totdat er meer dan twee jaar geleden iets begon te knagen. “Op een gegeven moment begon het een beetje te kriebelen ik dacht, al die spullen inkopen voor weinig geld het hier op de markt zetten met als enige doel winst maken. Het voelde niet helemaal goed’’, vertelt ze. Toen ging het bedrijf failliet en maakt ze de keuze om de richting van duurzaamheid in te slaan. “Maar wat wil ik dan precies en wat kan ik dan eigenlijk?”, vraagt ze zich af.

Gelukkig kwam ze erachter dat ze haar competenties breed kon inzetten. Ze volgde het gratis webinar van Sustainable Talent en besloot om de cursus ‘Your Future Proof Career’ te volgen, waar ze veel nieuwe kennis vergaarde over duurzaamheid. “Wat ik heel leerzaam vond was dat je bewust wordt van wat je kan en welke richting je op wil, je kwaliteiten en hoe je die kunt inzetten. En het schrijven van een pitch was heel nuttig.” Ook kwam Pauline erachter waar ze gericht op kon zoeken en in welke sector.

Zo trekt de energiesector haar uiteindelijk het meest. Na haar eerste interview was het meteen raak. Bij adviesbureau Energiepartners werkt ze nu als energieadviseur en kan ze veel leren over de energietransitie en maakt ze eindelijk de impact die ze voor ogen had tijdens haar zoektocht. En dat doet ze niet alleen. “Voor de mensen die hier werken is het allemaal een bewuste keuze, en het is prettig te zien dat iedereen dezelfde richting op wilt. Het is een prettige werkomgeving. Je hebt bevlogen mensen met een bepaalde passie. Dat is ontzettend fijn. Het gaat niet meer alleen om winst. Het gaat vooral om impact maken.”

Ze is blij dat haar nieuwe werkgever haar de kans bood om aan de slag te gaan. Ondanks dat ze haar technische kennis van de energiesector nog flink moet bijspijkeren, is ze zeer gedreven. “Ik wil er aan bijdragen dat de wereld beter wordt dan wat het nu is. En niet slechter. Ik ben niet alleen op de wereld, het is een geheel en we moeten het met elkaar doen. De natuur is zo groots, dat wij daar nu zo mee omgaan en dat het zo hard verandert, dat is best wel eng. Ik wil graag bijdragen dat we dat weer gaan omdraaien”, besluit Pauline. 

Brigitte Vlaswinkel – van Shell naar Oceans of Energy

Gelukkig van natuur

Ik houd enorm van de zee, de wind, de ruimte, de stilte. Dat is waar ik het meest gelukkig van word. Op een zeilboot op het water. Als kind zei ik dat ik bij Greenpeace wilde werken. Mijn studie Earth Science voelde dan ook als een logische keuze. Dat ik daarna een baan in duurzaamheid wilde, was ook duidelijk voor mij. Maar het liep anders. Een feit is vaak dat je toch op een ander pad terechtkomt. Zo werkt dat nu eenmaal.” Zo kwam ik bij Shell te werken. Het internationale karakter van Shell vond ik fantastisch. En voor een onderzoeker als ik lag daar een wereld aan data en mogelijkheden aan mijn voeten. Toch vond ik vanaf het begin de keuze voor Shell niet helemaal stroken met mezelf. Ik probeerde het goed te praten voor de buitenwereld, dacht ik. Maar het was goedpraten naar mezelf toe.

Geen match

Na een aantal jaar merkte ik dat mijn werk me te veel energie kostte. Het was tijd om energie te besparen, duurzamer om te gaan met m’n lichaam. Ik zag dat mijn werk niet matchte met wat ik in mijn hart het liefst wilde doen. Ik kwam mijn angst onder ogen om niet te durven veranderen.

Ik stapte uit m’n comfortzone door nieuwe mensen uit het duurzame veld te ontmoeten. In de avonden volgde ik Massive Online Open Courses, cursussen in duurzame topics. Ik wilde mezelf bijscholen en erachter komen wat ik interessant vind. Ik wilde het ook beter kunnen verwoorden naar anderen toe.

Ook deed ik vrijwilligerswerk naast m’n baan. Zo hielp ik bij het UNESCOIHE Waterinstituut in Delft. Dat was leerzaam omdat ik in een andere omgeving zag wat ik waard ben, wat ik was vergeten. Ik werd er gewaardeerd en dat gaf mij zelfvertrouwen. En dat had ik nodig om die stap te zetten. Het was ook goed voor mijn ervaring in de duurzame sector, voor mijn cv. En om mensen te overtuigen dat ik bereid ben de stap naar duurzaamheid te zetten.

Aan het eind van mijn proces heb ik advies gevraagd bij Sustainable Talent. Ik dacht dat ik nog niet zo ver was, maar ik kwam er daar achter dat ik er wel bijna was. Dat ik de juiste dingen heb gedaan. Sustainable Talent heeft geholpen om mijn gesprek goed voor te bereiden bij Oceans of Energy en een goed aanbod te doen aan deze start-up. Dat gaf mijn zelfvertrouwen een boost.

In balans

Bij Oceans of Energy zit ik helemaal op mijn plek. Op dit moment zijn we bezig met het ontwikkelen van drijvende zonnefarms op zee. Dat vind ik fantastisch. Het lijkt alsof alles wat ik gedaan heb in mijn leven nu samenkomt. Het heeft mij gebracht waar ik nu ben. Ik merk lichamelijk en geestelijk meteen het verschil. Wat het met mij doet nu ik doe waar ik achter sta. Het voelt als een wereld van verschil.

Paul Schoenmakers – Head of Impact bij Tony Chocolonely volgde het VIP traject bij Sustainable Talent.

De ongelijkheid in de wereld is enorm en we moeten het toch met z’n allen rooien op deze planeet. Ik ben me bewust van mijn bevoorrechte positie. Ik vind dat ik daar iets mee moet doen. Iemand die arm is zal brood op de plank verkiezen boven een bos laten staan. Ook al besef je dat het voor het grote geheel belangrijk is dat we bossen hebben om de luchtkwaliteit goed te houden. Ik wil graag werken aan een positieve vooruitgang, eerlijker delen is een goed begin.

Lange zoektocht

Ik heb lang gezocht naar deze droombaan. Ik heb heel wat dingen geprobeerd en dat was soms best een struggle. Ik heb ruim twee jaar de tijd genomen om de juiste baan te vinden. Ben op zoek geweest naar waar ik goed in ben en wat bij me past. Welke onderwerpen ik leuk vind en waar ik mezelf verder in wil ontwikkelen. Ik merkte al snel dat ik iets wil doen waar mijn passie ligt: de wereld een klein beetje beter en mooier maken.

Toen ik bij Buitenlandse Zaken zat heb ik met veel verschillende handelsketens te maken gehad. Ik zag daar wat de problemen waren en met welke oplossingen mensen daaraan werkten. Dat vond ik inspirerend en interessant op hoog strategisch en politiek niveau. Ik denk dat ik vanuit die positie een positieve, maar indirecte invloed had. Wat ik minder leuk vond was dat ik vrij ver weg stond van de resultaten die ik zo belangrijk vind. Ik wilde meer hands on en dicht op de bal spelen.

Minder werken

In mijn twee jaar durende zoektocht naar de juiste baan ben ik 10% minder gaan werken. Zo kon ik iedere week een halve dag besteden aan het zoeken naar ander werk. Het moeilijkste aan zo’n zoektocht is dat je niet weet wanneer je de baan vindt die je zoekt.

Op een gegeven moment ben ik erop gewezen dat deze rol eraan kwam bij Tony’s Chocolonely. Al heel snel voelde dat als een fantastische plek. Bij Tony’s maken we ons sterk voor slaafvrije chocolade. Niet alleen de onze, maar alle chocolade. Dat is niet eenvoudig. Wij halen onze cacao juist uit landen waar de problemen met kinderarbeid en slavernij groot zijn. We willen laten zien dat het ook dáár anders kan, zodat uiteindelijk iedereen het anders kan doen. We zorgen voor een positieve impact voor cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust. Met ons impactteam zijn we fulltime bezig om te kijken waar we resultaten boeken en hoe we verder kunnen verbeteren.

Tony’s groot maken

Ik hoop hier te kunnen groeien in mijn rol en met Tony’s naar een niveau toe te groeien waarop we internationaal het verschil maken. Tony’s is een transparant bedrijf, we laten zien hoe wij de problemen aanpakken. En we krijgen steeds meer inzicht in wat de resultaten daarvan zijn. Ik hoop dat ik later met trots terugkijk op het verschil dat we hebben gemaakt.