Sustainable MBA in One Day

Het jaarlijkse event om je kennis over duurzaamheid up-to-date te krijgen
Sustainable MBA in one Day is hét vakinhoudelijke event waarin we de belangrijkste elementaire én nieuwe theorieën & modellen, boeken en leiders op het gebied van duurzaamheid bespreken. Kate Raworth en Donut Economie? Paul Hawken, regeneratieve economie en Drawdown? Transitiemanagement? Nieuwste informatie over Circulaire Economie? Met Sustainable MBA ben je in één dag up-to-date. Onder leiding van interessante sprekers ga je nadenken over hoe dit past binnen jouw eigen organisatie en kun je volop netwerken met vakgenoten uit de duurzame sector.
Datum: 11 mei Jaarbeurs – Utrecht informatie op: www.sustainablembainoneday.com
Je kunt de flyer hier downloaden.
Voor wie
Ben jij een junior of ervaren professional op het gebied van duurzaamheid en:
- Wil jij je kennis over duurzaamheid uitbreiden en verdiepen?
- Kom jij nu toe aan al die vakboeken over duurzaamheid?
- Krijg je in je werk te maken met duurzaamheidsambities maar weet je er vakinhoudelijk te weinig van of ben je bang dat jouw kennis niet actueel is?
- Zou jij willen weten hoe andere organisaties succesvol met duurzaamheidsvraagstukken omgaan?
- En dat met andere professionals willen delen op een inspirerend en energiek ééndaags seminar?
Meld je dan aan voor Sustainable MBA in one Day!
Programma & Sprekers
Paul van Ruiten en Annick Schmeddes nemen als duurzaamheids-experts je door de dag mee. Mondo Leone neemt ons mee in het leiderschapstraject. Deze bassist van Toontje Lager en documentairemaker van inspirerende leiders is zelf een succesvol schatzoeker, zoals hij ook bij DWDD vertelde. Gedurende de dag neemt hij ons mee: Hoe zien duurzame resultaten er voor jou uit? Als het een te vinden schat zou zijn: hoe ziet er ‘ie eruit? Hoe ga je deze vinden, hoe ziet jouw schatkaart eruit? Welke gevaren kom je onderweg tegen? Wat doet dat met jou? Hoe hou je het vol? Mondo Leone vertelt zijn boeiende verhaal en inspireert je op jouw zoektocht naar duurzame impact.
Andere sprekers zijn per editie verschillend. Zie het actuele programma.
Een impressie van Sustainable MBA in one Day vind je hier >>
De dag is ingedeeld langs deze thema’s:
Blok 1: Leiderschap en Koers. Waar wil ik naar toe? Waar willen we naar toe?
Met de thema’s Purpose en Sustainable Development Goals (in de boardroom), formuleer je Why, How, What zowel op persoonlijk leiderschapsniveau als op organisatieniveau. Sturen we de organisatie wel aan op de juiste doelen?
Blok 2: Welke strategieën moet ik kennen? En hoe werken ze?
Duurzaamheid is een innovatiestrategie. Ieder jaar zijn er weer betere methoden om een duurzame impact te maken. Systeemanalyse, transitiemanagement en markttransities zijn belangrijke onderwerpen. Duurzaamheid gaat over het inrichten van duurzame strategieën en businesscases. Ook staan we stil bij strategieën van Kate Raworth (Donut Economie), Paul Hawken (DrawDown en Climate Take Back van Interface) en de laatste best practices van Circulaire Economie.
Blok 3: Implementatie en Organisatie
In het uitvoeren van een innovatie strategie is het zaak om veel partijen mee te krijgen. Collega’s, klanten en investeerders. Het innoveren van business modellen, het creëeren van draagvlak, het omgaan met weerstand, de psychologie van duurzaamheid, het organiseren van verandering, zijn allemaal onderwerpen die de revue passeren. Wat werkt er wel? En wat kan jij er van leren? Met een werkboek aan de hand geven we je concrete tools om passende acties voor jouw eigen organisatie te bedenken.
Blok 4: Wanneer is iets een succes voor jou? En voor de ander?
Het meten van resultaten in duurzame innovatie is een zaak voor de hele organisatie. Welke meet- of prestatie indicatoren worden hoe en wanneer gebruikt? Wat past er dus bij jouw organisatie? Zijn er nog andere successen mee te nemen en hoe is dat voor jou bruikbaar? Hoe zet jij Storytelling in, hoe meet jij non-financiële resultaten? En bovenal: wanneer is het een succes voor jou en voor de anderen? En hoe richt je dat proces in?
Wat levert het op
In slechts één dag:
- Geef je jouw vakinhoudelijke kennis over duurzaamheid een enorme boost.
- Ben je weer up-to-date en kan je meepraten over de laatste inzichten in duurzame ontwikkeling.
- Heb je inzicht gekregen in hoe je best practices in duurzaamheid kunt toepassen in jouw werk.
- Heb je veel inspiratie opgedaan op het gebied van duurzaamheid, je netwerk uitgebreid èn heb je concrete punten om mee aan de slag te gaan.
Kortom, na deze dag is je kennis over duurzaamheid weer helemaal up-to-date én heb je inzicht in het toepassen van de best practices in jouw werk!
Praktische info & aanmelden
Eerstvolgende datum: 11 mei 2023
Duur: 1 dag (09.00 – 17.30) + aansluitende borrel
Groepsgrootte: 50 personen max
Locatie: Jaarbeurs – MeetUp – Utrecht
Kosten (incl. biologisch-vegetarische lunch en materialen): – € 645,- (excl b.t.w.). –
Flyer download hier
Wil jij in één dag up-to-date zijn over de ontwikkelingen binnen duurzaamheid? Meld je dan aan voor Sustainable MBA in 1 Day! Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Sprekers

Paul Hawken
Dit jaar sluiten we de training af met een lezing van de ‘Einstein’ binnen de duurzaamheidswereld: . Pauls’ werk is inmiddels beroemd en benoemd in honderden artikelen in onder meer Wall Street Journal en New York Times en hij maakte zijn opwachting in talkshows als de Today Show en CBS This Morning. Zijn negen boeken, waaronder zes bestsellers, zijn in 30 talen uitgebracht en uitgegeven over de gehele wereld in meer dan 90 landen.
Paul Hawken is Founder van ‘Project Drawdown’ and ‘Project Regeneration’ (regeneration.org). Project Drawdown bevat het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren. Samen met wetenschappers zet Paul de honderd meest effectieve oplossingen voor klimaatverandering op een rij.
Project Regeneration creëert ‘s werelds grootste, meest complete lijst en netwerk, aan oplossingen voor de klimaatcrisis. Hoe kunnen we het leven centraal stellen in elke actie en beslissing?

Marie-Claire Franzen-Aerts
is sinds dit jaar Lead Nature bij de Rabobank Group. In het verleden heeft zij het volgende gedaan in haar carrière:
- Bedrijfskundige opleiding, in 2009 carrière gestart bij EY Advisory als Financial Consultant
- In 2013 geswitcht naar Managing Sustainability Consultant, met een focus op:
- (Integrated) sustainability strategy development and implementation
- Integrated and sustainability reporting
- Sinds 2017, werkzaam voor Rabobank Group Sustainability in het MT Sustainability, voornamelijk in de rol als Head of Sustainability Strategy & (internal and external) Reporting, met een focus op het thema klimaat
- Sinds 2023 in een nieuwe rol, Lead Nature, waarbij we als bank vervolgstappen nemen om te gaan voldoen aan onze ambities en commitments op dit thema (o.a. ontbossing, water, bodem, biodiversiteit)

Robin Foolen
Lead Sustainability & Innovation, Secrid is al meer dan 25 jaar werkzaam in de Nederlandse maakindustrie met een focus op Industrieel Ontwerp en Productie.
Sinds 2012 heeft hij zijn tijd en energie gericht op het uitbouwen van een lokale, duurzame en eerlijke productieketen voor Secrid in Nederland, om op een verantwoorde manier te voldoen aan de wereldwijde vraag naar Secrid wallets. Door kennis over duurzaamheid, productontwerp, materialen en productie te combineren, wil hij bewustwording creëren om samen met de industrie tot duurzamere oplossingen te komen.
Tijdens de ronde tafel gaat Robin in gesprek over Financiering en duurzaamheid: purpose en pegels. Hier zal het onder andere gaan over; Is de duurzaamheid van jouw bedrijfsvoering inderdaad van waarde voor jouw organisatie? Loopt een duurzaam bedrijf minder of kleinere risico’s dan niet duurzame concurrenten? Zijn duurzame proposities geld waard of kosten ze alleen maar geld?

is Als Global Sustainability Officer bij Vanderlande verantwoordelijk voor de uitrol en executie van de duurzaamheidsstrategie.
Vanderlande is een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van automatiserings- en logistieke oplossingen in de sectoren warehousing, luchthavens en parcel. De oplossingen van Vanderlande voor distributiecentra, zijn de eerste keuze van grote e-commerce spelers en retailers in food, fashion en general merchandise over de hele wereld. Op meer dan 600 luchthavens wereldwijd worden per jaar meer dan 4 miljard stuks bagage via Vanderlande’s systemen en daaraan gerelateerde passagiersoplossingen afgehandeld. Tenslotte is Vanderlande een toonaangevende leverancier op de pakket markt. De systemen van Vanderlande sorteren meer dan 52 miljoen pakketten per dag voor verschillende klanten waaronder de meest toonaangevende sorteercentra voor pakketdiensten. Vanderlande is opgericht in 1949 en telt meer dan 9.000 werknemers op alle continenten.